Prachtig monument tuin Villa Veritas

Zuidhorn – Later dit jaar zal een mooi monument worden geplaatst in de serene tuin van Villa Veritas, als eerbetoon aan de 22 mannen die in het beruchte Faansche gruwelenproces op tragische wijze hun leven verloren. Het monument, een ontroerend moederbeeld met kind, zal dienen als een tijdloos symbool van bescherming en liefdevolle herinnering voor degenen die het onrecht van weleer hebben ondergaan.

Het beoogt een krachtig symbool te zijn van de liefde en compassie die de mensheid kunnen verenigen, maar tegelijkertijd ook een pijnlijke herinnering aan hoe geloof en overtuigingen soms kunnen omslaan.

De Faansche gruwelen, een tragisch hoofdstuk uit de geschiedenis van Faan, vonden plaats in 1731 onder het gezag van Jonker Rudolf de Mepsche van Faan. Het proces leidde tot de veroordeling van 22 mannen en jongens op beschuldiging van homoseksualiteit, met gruwelijke straffen als gevolg. Een van de veroordeelden bezweek zelfs voordat zijn vonnis was uitgesproken.

Het aankomende monument in de tuin van Villa Veritas, dat zorgvuldig wordt geplaatst op een plek van vrede en sereniteit, zal dienen als een tastbare en symbolische plek van herinnering. Het moederbeeld met kind representeert de moederlijke liefde die over de 22 slachtoffers waakt, hun herinnering levend houdt en hun lijden nooit zal vergeten. Het is een baken van hoop dat ons herinnert aan de waarde van compassie en begrip voor elke medemens, ongeacht verschillen in overtuigingen.

Het monument zal niet alleen een herinnering zijn aan het verleden, maar ook een symbool van hoop en verzoening. Het herinnert ons eraan dat, terwijl geloof en overtuigingen soms kunnen leiden tot verdeeldheid, het juist diezelfde kracht is die ons kan verbinden en samen kan brengen.

Villa Veritas, met zijn prachtige groene tuin, biedt een passende plek voor dit monument, waar bezoekers kunnen reflecteren en nadenken over de betekenis van compassie en tolerantie in de moderne samenleving.

De onthulling van het monument zal later dit jaar plaatsvinden, en het is onze hoop dat dit prachtige kunstwerk een blijvende boodschap van liefde en verbinding zal uitdragen voor de generaties die volgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *